Frenleme sistemi
Emniyetiniz için frenleme sistemi çok önemlidir, bunun için ortalama her 2 yılda bir veya her 20 000 km de bir aracınızın fren sisteminin durumunu kontrol ettirmek de yarar vardır.
Atölyemize geldiğinizde yapılacak kontroller:
Park freni mekanizmasının ayarı
Fren hidrolik yağının kaynama noktasının kontrolü
Fren hidrolik yağının seviyesi
Fren hidrolik devresinin sızdırmazlık kontrolü
Ön fren diskleri
Ön fren balataları
Fren kaliperleri
Arka fren diskleri/tambur
Arka balatalar/pabuçlar
Fren hidrolik devresi boruları/esnek boruları
Önemli nokta : Parçaların uzun ömürlü olması için ve optimum frenleme sağlanması için kaliteli ürünlerin montajı yapılmaktadır.
ABS
ABS NEDİR? | ABS’NİN GÖREVLERİ | ABS HAKKINDA TEKNİK VE PRATİK BİLGİLER | ABS NİN FAYDALARI NEDİR?
Citroen ve Peugeot ABS fren sistemi Fonksiyonun özellikleri:
ABS, sert frende tekerleklerin kilitlenmesini önler, böylece sürücüye araç hakimiyetini koruma ve engelleri önleme imkanı verir.
Citroen ve Peugeot ABS fren sistemi çalışma şartları:
Algılayıcılar, her tekerleğin dönme hızını ölçer. Eğer bir tekerlek kilitlenecekse, ABS hesaplayıcısı ABS fren grubu aracılığıyla, kilitlenmesini önlemek için bu tekerlekteki fren basıncını azaltır. Dönme hızı yeterli seviyeye ulaştığında ve kilitlenme riski azaldığında, ABS fren bloğunda bulunan bir hidrolik pompa, bu tekerleğin basıncını normale döndürür. 7 km/saatten düşük hızlarda ABS devreden çıkar.
Citroen ve Peugeot ABS fren sistemi özel noktalar:
ABS hesaplayıcısı, aracın hız bilgisini mültipleks ağa dağıtır. Bu bilgi, aracın hızına bağlı uyarılar için başka hesaplayıcılar tarafından kullanılır. Frenleme Elektronik Dağıtıcı fonksiyonu ABS fonksiyonunun içindedir. REF (Elektronik Fren Dağıtıcı) fonksiyonu, arka tekerleklerin kilitlenmesini önlemek için yük durumuna bağlı olarak frenleme gücünü arka dingile dağıtır. Bu fonksiyon, mekanik fren dağıtıcılarının yerini alır.
ESP
Citroen ve Peugeot ESP (Dinamik stabilite kontrolü)
Citroen ve Peugeot ESP Fonksiyonun özellikleri:
Dinamik stabilite kontrolü, frenler ve araç motor torku üzerinde etki ederek araç tutuşunu düzeltmek için sürücüyü destekler (fizik yasaları ölçüsünde).
Citroen ve Peugeot ESP Çalışma şartları
ESP fonksiyonu, aracın güzergahını düzeltmek için frenlere ve motor torkuna etki eder. Fonksiyon, üç işlemden oluşur :
Sürücü tarafından istenilen güzergahın direksiyon simidi açı algılayıcısı yardımıyla hesaplanması… Gerçek güzergâhın, stabilite kontrol akselometre jirometresi yardımıyla hesaplanması.
Tekerleklerden birinin frenlemesiyle ve motor torku adaptasyonuyla güzergâh düzeltme.
Tekerleklerden birinin frenlemesi, aracın kayış aksının etrafında bir dönme torku yaratır. Bu dönme torku, aracın güzergâhını değiştirecektir. Alt-viraj durumunda, ESP hesaplayıcısı arka tekerleklerden birini frenler, üst-viraj durumunda ESP hesaplayıcısı ön tekerleklerden birini frenler.
CİTROEN VE PEUGEOT ESP ÖZEL NOKTALAR:
ESP fonksiyonu ABS fonksiyonunu içerir. ESP’nin sağladığı destek, fizik yasaları ölçüsünü geçemez. Antipatinaj fonksiyonu (ASR) ESP’nin içinde yer alır. ASR, motor torku regülasyonuyla hızlanma sırasında veya düşük yol tutuşunda tekerleklerin kaymasını önler.
ESP fonksiyonu kısmi olarak aşağıdaki durumlarda devre dışı kalabilir:
Fonksiyon aktif modunda değilse.
Aracın hızı 30 km/s’den düşük ise. Aracın hızı 30 km/s’nin üzerine çıktığında fonksiyon tekrar devreye girer.